Uitstel van betalen belastingen

Sinds maart 2020 is het voor ondernemers, die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis, mogelijk bijzonder uitstel van betalen aan te vragen. Het uitstel van betalen is in eerste instantie voor een periode van 3 maanden. Het is mogelijk dit uitstel te verlengen. Het aanvragen van uitstel of verlenging van het uitstel is mogelijk tot 1 oktober 2021. Dit is tevens da datum waarop alle ondernemers/ondernemingen met uitstel van betalen, aanslagen weer op tijd moeten betalen.

De eventuele terugbetalingsregeling van 60 maanden start op 1 oktober 2022.

Terugbetalingsregeling

Op 1 oktober 2022 start een betalingsregeling van 60 maanden voor de belastingschuld die u tot en met de laatste dag van uw bijzonder uitstel hebt opgebouwd (en waarvoor u bijzonder uitstel had). Over de betalingsregeling is invorderingsrente verschuldigd. Of u in aanmerking komt voor de betalingsregeling en voor welke schulden is afhankelijk van:

  • Wanneer het uitstel is aangevraagd;
  • of u verlenging van het uitstel heeft;
  • of u na afloop van het uitstel tijdig betaald heeft;
  • of u pré corona schulden heeft.

Verlengen of niet?

Indien u 3 maanden uitstel heeft gehad, maar dit niet voldoende is, kunt u dit verlengen tot uiterlijk 1 oktober 2021. Had u op het moment van het aanvragen van uw uitstel (initiële aanvraag) een belastingschuld van € 20.000 of meer, dan heeft u hiervoor een verklaring van een derde-deskundige nodig.

Het verlengen van uitstel heeft enkele bijkomstige voordelen:

  • Als u verlenging aanvraagt en krijgt, geldt het uitstel automatisch voor de periode 12 maart 2020 tot en met 30 september 2021. Bent u tussenliggende periode een keer niet op tijd geweest met betalen, dan is dit dus geen probleem.
  • Indien u verlenging heeft, kan de Belastingdienst besluiten eventuele pré-coronaschulden (schulden ontstaan voor 12 maart 2020) mee te nemen in de betalingsregeling.

Tijdig betalen

Betaal na afloop van uw uitstel nieuwe aanslagen/aangiftes op tijd. Betaalt u niet op tijd dan komt u niet (meer) in aanmerking voor de betalingsregeling en moet u alle belastingen waarvoor u bijzonder uitstel had in één keer terugbetalen. Daarnaast kan de Belastingdienst hierover boetes opleggen.

Indien u verlenging heeft, loopt het uitstel tot 1 oktober 2021. Dit betekent dat u in ieder geval op tijd moet betalen:

  • De aangifte omzetbelasting over Q3-2021 danwel september 2021
  • De aangifte loonheffing over september 2021 danwel 10e vierwekenperioden
  • Aanslagen van aangiftes die een dagtekening hebben van 1 oktober 2021 of later

Lees in ons nieuwsbericht van 30 juni 2021 meer over de verschillende situaties.

Menu