Twinfield – bankkoppeling

In diverse administraties is er een koppeling tussen de bank en het boekhoudpakket (Twinfield). Met deze bankkoppeling worden dagelijks de bankmutaties ingelezen en is het mogelijk efficiënt te werken met betaal- en incassobestanden. Dit bespaart tijd en minimaliseert te kans op fouten. Gedurende 2022 gaat hier door de komst van PSD2 het e.e.a in wijzigen. Op deze pagina leest u daar meer over.

Achtergrond info: PSD2

De Payment Service Directive 2 (PSD2) is de herziene Europese richtlijn PSD die vanaf 2018 ook in Nederland geldt. Het doel van deze richtlijn is het bevorderen van innovatie, concurrentie en efficiëntie op het gebied van betaaldiensten. De PSD2 maakt het mogelijk betaalgegevens voor meer partijen toegankelijk te maken dan alleen banken. Partijen die dit willen moeten hiertoe een vergunning aanvragen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Na toekenning worden zij opgenomen in het register bij DNB dnb.nl/openbaar-register, inclusief de vergunningen. Anderzijds geeft PSD2 de mogelijkheid aan de consument/ondernemer heel bewust te kiezen of en wie toegang te verlenen tot betaalgegevens. Sinds 2019 heeft Twinfield een PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). De PSD2-koppelingen zijn echter nog volop in ontwikkeling, dit omdat bij deze koppeling o.a. een verplichte periodieke toestemming (door de rekeninghouder) nodig is. De termijn voor toestemming bedraagt op dit moment 90 dagen.

Commerciële bankkoppeling

Naast deze ‘PSD2-koppelingen’ komen er drie grote banken met ‘commerciële koppelingen’. Deze commerciële koppelingen hebben meer mogelijkheden dan de PSD2-koppelingen. PSD2-koppelingen beperken zich immers enkel nog tot de functionaliteit ‘inzage in transacties’, betalen en incasseren is met deze koppeling niet mogelijk. Daarnaast is de commerciële koppeling op contractbasis met de bank waardoor periodieke toestemming niet nodig is.

De Rabobank is de eerste bank die zo’n commerciële koppeling introduceert. Op basis van de huidige informatie, moeten alle Rabobank gebruikers voor 1 juli 2022 over naar de nieuwe koppeling. Op deze pagina treft u diverse tips en trucs aan over deze overgang. 

Rabobank koppeling deadline 30 juni a.s.

Door bovengenoemde wijzigingen moeten alle (bestaande) koppelingen tussen Twinfield en de Rabobank uiterlijk 30 juni a.s. worden vernieuwd. Heeft u zelf een Twinfield account, dan kunt u deze koppeling zelf vernieuwen. Heeft u geen Twinfield account, dan ontvangt u van ons een e-mail. Heeft u bij de Rabobank één inlog voor meerdere entiteiten (gedeeld bankcontract), dan kunt u de koppeling op dit moment nog niet instellen.

Optie 1: u heeft zelf een Twinfield account

Heeft u zelf een Twinfield-account (met voldoende rechten), dan kunt u de bankkoppeling zelf instellen.

 • Voorbereiding: indien u nog ingelogd bent bij de Rabobank, log dan eerst uit
 • Ga in Twinfield naar [Kas & Banken > Bankrekeningen]. U ziet hier alle rekeningen welke in de administratie opgenomen zijn. Controleer of dit overzicht juist en volledig is
 • Per rekening ziet u de status van de koppeling:
  • Beschikbaar: de rekening kan verbonden worden om een bankkoppeling tot stand te brengen (er is niet eerder een koppeling geweest)
  • Upgrade: dit betekent dat de bankrekening momenteel met de Rabobank gekoppeld is op basis van de oude versie die vanuit Rabobank wordt gestopt
  • Verbonden: de bankkoppeling is al juist ingesteld.
 • Klik op [upgrade] en doorloop de stappen. Het accepteren van de algemene voorwaarden is verplicht. Door het wel of niet aanvinken van ‘Ik ben de rekeninghouder’ wordt de volgende stap bepaald. Bent u de rekeninghouder, dan vinkt u deze stap aan.
 • Vink de opties [betalen & incasseren] altijd aan
 • Bent u de rekeninghouder, dan wordt u doorgestuurd naar de website van de Rabobank, doorloop hier alle stappen. Bent u niet zelf de rekeninghouder, dan verschijnt er een link die u kunt doorsturen naar de rekeninghouder.

Via deze link treft u de volledig handleiding aan, of bekijk via deze link de instructievideo.

Optie 2: u heeft zelf geen Twinfield account

Medio mei ontvangt u van ons een e-mail met daarin een unieke link om toestemming te geven voor de koppeling. U wordt doorgestuurd naar de website van de Rabobank. Aan het adres van Rabobank website kunt u zien of de link naar het Rabobank portaal legitiem is. Het adres van de Rabobank website begint met https://bankieren.rabobank.nl. Neem bij twijfel gerust contact op. Via deze link treft u meer informatie aan.

 

Overige banken

Over de koppeling met de overige banken hebben wij op dit moment nog geen info. Zodra deze info beschikbaar is, vullen wij deze pagina aan.

Heeft u vragen over de bankkoppeling? Neem dan contact op met uw cliëntadviseur of onze applicatiebeheerder (contactgegevens).

Menu