Zonnepanelen op uw woning 2019!

Zonnepanelen op uw woning
Bron: SRA

 

Als particulier die gebruikmaakt van zonnepanelen op uw woning, kunt u de btw met betrekking tot die zonnepanelen terugvragen. In dit artikel leest u hoe.

BTW terugvragen

Het Europese Hof bepaalde in 2013 dat een particulier met zonnepanelen op zijn woning kan worden aangemerkt als btw-ondernemer. De uitspraak heeft tot gevolg dat u de btw op de aankoop en op het onderhoud van zonnepanelen op uw woning kunt terugvragen, ook als u deze als particulier aanschaft! U moet wel bij de Belastingdienst aangemerkt staan als btw-ondernemer. Als de zonnepanelen tot een (huwelijks)goederengemeenschap behoren, kan alleen de persoon die op de energienota staat vermeld zich aanmelden als ondernemer.

Aanmelden als ondernemer

U kunt zich eenvoudig als ondernemer aanmelden met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Als de Belastingdienst geen vragen heeft, ontvangt u een btw-aangifte over het tijdvak waarin u de zonnepanelen heeft gekocht. Door aangifte te doen, vraagt u de btw over de zonnepanelen terug. De termijn is vanaf dit jaar zes maanden na het jaar van aanschaf. Koopt u in 2019 dus zonnepanelen, dan moet u de btw vóór 1 juli 2020 terugvragen.

U krijgt niet het gehele BTW-bedrag terug

Over het algemeen zult u niet het volledige btw-bedrag terugkrijgen. U moet namelijk btw betalen over de vergoeding voor de stroom die u teruglevert en in de meeste gevallen voor de stroom die u zelf verbruikt. Daarnaast is de hoogte van uw teruggaaf afhankelijk van het soort zonnepanelen: geïntegreerd of niet-geïntegreerd. Omdat in de praktijk vaak moeilijk is vast te stellen hoeveel stroom u terug levert en hoeveel stroom u zelf direct verbruikt, kan de btw-correctie ook berekend worden aan de hand van een forfait. Het forfait is afhankelijk van het opwekvermogen van uw zonnepanelen.

Verzoek administratieve ontheffing

Voor de jaren na het jaar van aanschaf kunt u verzoeken om administratieve ontheffing op het moment dat u per saldo niet meer dan € 1.345 btw hoeft te betalen. Doe dit zo snel mogelijk, dan hoeft u in het jaar daarop niet langer btw af te dragen en aangifte te doen. Dit betekent echter ook dat u vanaf dat moment geen recht meer heeft op btw-aftrek.

Wijzigingen per 2020

Vanaf 2020 gaat dit systeem wijzigen. Het gaat er niet langer om of u niet meer dan € 1.345 aan btw hoeft af te dragen, maar of uw omzet exclusief btw minder dan € 20.000 per jaar bedraagt. Is dit het geval, dan hoeft u geen btw in rekening te brengen, kunt u geen btw meer aftrekken en hoeft u geen btw- aangifte te doen.

Tip! Voor degenen die onder de nieuwe regeling zonnepanelen aanschaffen, zal het waarschijnlijk het voordeligst zijn als men in het jaar van aanschaf nog niet voor de nieuwe regeling opteert, aangezien men dan de btw op de aanschaf van de zonnepanelen ook niet kan terugkrijgen. Na drie jaar kan men dan alsnog voor de nieuwe regeling kiezen.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen bij het terugvragen van de BTW? Neem contact met ons op.

Neem contact met ons op

Contactformulier