Geef voor 1 februari uw betalingen aan derden door (IB47)

Heeft u een derde betaald voor bepaalde werkzaamheden of diensten? Mogelijk moet u deze bedragen nog aanleveren bij de Belastingdienst in een zogenoemde IB-47 opgave. Het gaat om betalingen die u heeft gedaan aan personen die niet bij u in loondienst zijn en die geen eigen bedrijf hebben (ondernemer zijn).

Aanleveren gegevens

Als opdrachtgever bent u verplicht dergelijke betalingen aan derden te melden aan de Belastingdienst. De gegevens kunt u aanleveren in het ‘Gegevensportaal uitbetaalde bedragen aan derden’. Voor het gegevensportaal heeft u inloggegevens nodig. Heeft u deze nog niet, vraag deze dan tijdig aan? De gegevens over 2020 moet u voor 1 februari 2021 aanleveren.

Lees hier hoe u zich kunt aanmelden (site Belastingdienst)

Lees hier meer over de IB-47 opgave (site Belastingdienst)

Geen loon en geen winst

De gegevens die u aanlevert, gebruikt de Belastingdienst voor de aangifte inkomstenbelasting van de ontvanger. Voor de ontvanger zijn de bedragen geen loon uit dienstbetrekking of winst uit onderneming, maar inkomsten uit overige werkzaamheden. Deze bedragen zijn voor de ontvanger veelal belast. Het gaat om betalingen aan bijvoorbeeld; sprekers, auteurs, particulieren die schoonmaken of andere klusjes uit voeren.

Menu